Du har bestemt deg for å by på en fransk bolig: Hva skjer videre?

Denne artikkelen skal ikke gjøre deg i stand til å klare deg gjennom et fransk boligkjøp uten hjelp: Det hadde vært for ambisiøst. Formålet er heller å rette din oppmerksomhet mot viktige forhold du lett vil overse hvis du "tenker norsk".

Budgivning

Du konkurrerer sjelden mot andre budgivere. Bruk denne situasjonen til din fordel: Se her hvordan du kan oppnå lavest mulig pris på boligen.

Du bør vite hvordan og når selger vil betrakte ditt bud som et "skambud", avdekke meglertriksene gjennom budgivningsprosessen, tvinge selger til å akseptere budet ditt (ja, det er faktisk mulig i enkelte situasjoner!), beskytte deg mot andre konkurrerende budgivere, hvor bindende budet ditt er, gi bud på mer enn en bolig samtidig, hvilke dokumenter du bør signere eller ikke, når du bør nevne dine forbehold, når finansiering ikke trenger å være på plass først, når du bør gi en frist, når du bør vurdere å gi et fast bud, om og når selger kan trekke seg, osv.

Ta kontakt for å få hjelp med alle disse viktige forhold. Har du funnet eiendommen takket være FranskBolig, bistår vi deg kostnadsfritt fra bud til overtakelse.

Første kjøpskontrakt: "Compromis de vente"

Kontrakten bekrefter handelen. Innholdet er viktig, men kanskje enda viktigere er alle vedlegg. Du får nemlig opp til flere hundre sider med informasjon som er umulig å tolke for den uerfarne boligkjøperen: Papirer fra sameiet og forretningsfører (selv franskmenn sliter med disse!), referater fra tidligere årsmøter, reguleringsplansdokumenter, (ufullstendige) tilstandsrapporter, osv. Husk også egne forbehold som skal inn i denne kontrakten. Har du fulgt meglers råd for å forfatte finansieringsklausulen for eksempel, risikerer du at denne ikke vil gi deg muligheten til å trekke deg hvis banken avslår lånesøknaden din.

Betenkningstid og angremuligheter

Når du kjøper en eiendom i Frankrike kan du heve kjøpet dersom visse betingelser ikke er oppfylte. Slike betingelser er tydelig skrevet i Compromis de Vente. Men du kan også angre på kjøpet etter at du har signert kontrakten! I Frankrike finnes det nemlig en lovpålagt betenkningstid som skal beskytte kjøperen mot et impulsivt kjøp. Fristen for å kunne angre uten grunn bestemmes av "SRU loven". Salgsmegleren vil sjelden snakke om den, forståelig nok. Ta kontakt med oss for å vite mer om angrefristloven samt om dine rettigheter som kjøper.

Når må du betale, og hvor mye?

Dette vil avhenge av bl.a. om du kjøper en eksisterende bolig eller en bolig under oppføring. Som regel er du bedt om å overføre et depositum på mellom 5% og 10% av kjøpesummen når du har signert kjøpskontrakten. Hvis du ikke blir fortalt at disse pengene er et depositum som du kan få tilbake selv flere uker etter overføringen, bør du være på vakt: Megleren vil kanskje la deg tro at du har forpliktet deg til å kjøpe og aldri vil få pengene igjen. Depositumet får du tilbake dersom du trekker deg før angrefristen, uansett grunn. Like før overtakelsen må du betale restbeløpet inkl. kjøpsomkostninger. Du er fra dette tidspunktet klar til å overta boligen.

NB: Om du ønsker å betale den skandinaviske megleren/formidleren et ekstra honorar på opp til 2,5% av kjøpesummen i tillegg til full provisjon til den franskbaserte megleren er opp til deg. Noen skandinaviske meglere i Frankrike ber den naive kjøperen om å betale dette ekstra honoraret før overtakelsen, uten forbehold. Dette er fullstendig ulovlig og bør rapporteres til det franske konkurransetilsynet DGCCRF.

Spørsmål du bør kunne svare på

. Hvilken frist har du for å ordne finansiering?
. Når bør du foreta egne tekniske undersøkelser og hvor mye koster det?
. Når trenger du din "egen" notar?
. Sjekker notaren alle heftelser?
. Hvor og når er det tryggest for deg å overføre depositumet?
. Hvordan kan du få en garanti på arbeidet gjort i boligen av en tidligere eier?
. Hva kan du kreve av innbo / innredning inn i prisen?
. Trenger du en advokat?
. Hvor lenge må du vente mellom signering av Compromis de vente og sluttkontrakten?
. Hvordan forsikre deg at boligen er i den tilstanden du forventer ved overtakelsen?
. Når bør du ordne forsikringen, fransk bankkonto, osv.?

Meglerens ansvar

Som i Norge er meglerens ansvar i Frankrike begrenset. Siden en ny forbrukerlov fra mars 2014 skal bestemte dokumenter legges ved kjøpskontrakten. Før hadde megleren ansvar for å fortelle deg om viktige forhold. Nå skal "alt" stå i disse dokumentene. Megleren ber deg nå bare å bekrefte at du har forstått innholdet gjennom din forpliktende signatur. Det er ofte snakk om flere hundre sider forfattet på et språk som selv franskmenn sliter med å forstå. Be oss hjelpe deg selv om boligen ikke er funnet gjennom FranskBolig.